Důchody? Ani v 50 není pozdě na spoření

Už jste oslavili padesátiny? Možná vás to přimělo zamyslet se i nad blížícím se důchodem. Do penze vám zbývá ještě (nebo jenom…?) 15 let. A to je pořád ještě dost času, jak se zabezpečit na stáří. V tomto případě totiž více než kdy jindy platí – lépe pozdě, než nikdy.

Každý svého důchodu strůjcem…

V současné době 95 % všech příjmů lidí důchodového věku pochází ze státní penze. A ta moc štědrá nebude. Proto je vhodné vzít svou budoucnost do vlastních rukou a poohlédnout se po možnostech, které se nabízejí. Ideální je se nespoléhat na státní systém, ale aktivně si tvořit rezervy sám. Jednou z možností je nenechávat peníze ležet na běžném účtu s nulovým úrokem, ale zhodnotit je.

Kde vzít peníze na důchod?

Lidé si obecně představují důchod kolem 18 000 Kč, realita je však jiná – v září 2017 byl průměrný důchod 11 807 Kč. Relace průměrné mzdy a důchodu byla v letošním roce 42 % v příštím roce má poklesnout na 39,4 procenta.
Jestliže si padesátník bude chtít při hrubém platu 28 tisíc Kč zachovat v důchodu stejnou životní úroveň, bude muset po dobu 15 let odkládat měsíčně 5,5 tisíc Kč. K tomu může zvolit různé nástroje - např. důchodové připojištění, stavební spoření, investice (vzhledem ke kratšímu časovému horizontu spíše v konzervativní podobě) či jejich kombinaci.

Bydlíte ve vlastním?

Pokud ne, měli byste co nejrychleji tuto situaci změnit. Jen za čistý nájem můžete zaplatit polovinu (to když budete mít štěstí…) i více vašeho důchodu. Kolik vám potom zbude na základní životní potřeby, popř. na vaše koníčky a volný čas? 

Sdílet na Facebooku