Důchody? Myslete na ně už ve 30

Je vám kolem 30 a v tomto věku se odchod do důchodu měří na světelné roky, aspoň vám to tak připadá. Máte dobrou práci, zajímavé koníčky, plánujete nebo právě jste založili rodinu… A vůbec nepřemýšlíte nad tím, co bude za několik desítek let, kdy budete odcházet do důchodu. Jenže to byste měli. 

Více práce za méně peněz

Nečte se to dobře, ale je to tak. Věk odchodu do důchodu se posouvá, lidé musejí pracovat déle - místo 25 je to nyní už 35 let.

Stát se postará?

Český důchodce pořád ještě příliš spoléhá na pomoc státu, soukromé zdroje pokrývají jen 6 % jeho důchodu, zbytek financuje stát. Jen pro srovnání: v Německu je tento poměr 35 % (soukromé zdroje) a 65 % (stát), ve Švýcarsku dokonce 74 % a 26 % ve prospěch soukromých zdrojů.

Co našetříš dnes, v důchodu jako když najdeš…

Zatímco současní starobní důchodci jsou přibližně na polovině průměrné čisté mzdy, dnešní třicátníci budou mít podstatně horší pozici. Právě proto by si měli už teď dávat stranou aspoň desetinu měsíčního příjmu. Obecně se dnešním třicátníkům doporučuje spořit si na penzi mezi 1 500-2 000 Kč. Státní penze jim totiž maximálně zabrání spadnout do chudoby, ale ne udržet si stávající či aspoň srovnatelnou životní úroveň.

Vlastní bydlení – pojistka pro (klidnější) stáří

V neposlední řadě by generace třicátníků měla začít řešit vlastní bydlení. Nebo si zatím jen uvědomit, že bydlet ve vlastním je v důchodu rozhodně větší terno, než platit nájem. Na hypotéku je lepší myslet dřív - v padesáti vám banka sice taky půjčí, ale za podstatně jiných podmínek.

Sdílet na Facebooku