Žádáte o půjčku? Banka si prověří váš Facebook

Není žádným překvapením, že banky si každého žadatele o půjčku důkladně prověří – jeho bonitu, platební morálku, důvěryhodnost. Klasicky se tak děje přes registr BRKI, NBRKI nebo registr fyzických osob SOLUS. Jen málokdo z žadatelů však tuší, že banky mají v záloze ještě další zdroj informací – sociální sítě.

Sociální sítě – důraz na sociální model

Banky už si neprověřují jen vaši platební historii, ale prostřednictvím sociálních sítí (FB, Twitter, LinkedIn) toho vědí spoustu i o vašich zájmech, úspěších či osobnostních rysech. Sbíráním dat mj. i pro bankovní využití se zabývá společnost Creditinfo Solutions. Ta vyvinula model, který bankám a dalším společnostem napoví, zda jejich klient bude splácet půjčky. Z velkých bank si informace o klientech zjišťuje z FB např. i Komerční banka nebo Česká spořitelna.

Jste na FB moc často? Nebo vůbec? Obojí je špatně

Je to paradox, ale je to tak. Pokud na FB vykazujete příliš mnoho aktivit, navíc v pracovní době, klade si banka otázku, kdy vlastně stíháte vydělávat peníze. Tím pádem i vaše schopnost splácet je ve hvězdách. Na druhou stranu klient bez FB účtu je pro banku nečitelný, nemůže ho zařadit do žádných tabulek a vyhodnotit tak jeho profil.

Co je minus a plus na sociálních sítích?

Kromě zmíněných příliš častých aktivit na FB to je podle Creditinfo Solutions např. nerozlišování malých a velkých písmen při psaní. Body vám tedy přidá používání tlačítka Caps Lock nebo i cestování, které vás zařadí do kategorie „bezpečnějších“ klientů.

Přiznat pravdu se vyplatí

Může se stát, že klient ve snaze vylepšit svůj profil při žádosti o půjčku zatají některá fakta, např. skutečnost, že má děti. Už ale nedomyslí, že na sociálních sítích tuto informaci hrdě přiznává. Pro banku pak není problém se několika prokliknutími na sociální sítě přesvědčit, že nemluví pravdu, a zkomplikovat mu tak cestu k půjčce.

Proč jsem nedostal/a půjčku?

Banka vám není povinna sdělit, proč byla vaše žádost zamítnuta a zda se tak stalo na základě nahlédnutí do BRKI, SOLUSu nebo prolustrováním vašich FB aktivit. O výpis z BRKI nebo SOLUSu si můžete požádat a zjistit tak, jestli jste, či nejste na seznamu dlužníků. Ale jak banka vyhodnotí veřejně přístupné informace z vašich sociálních sítí, to je jen a pouze v její kompetenci…

 

 

 

 

Sdílet na Facebooku